FRIEND_COMPANY_ARCHITECTS.html

Addition of a Pool House and extension to a 1920s Arts & Crafts styled house in Dorking, Surrey an Area of Outstanding Natural Beauty and an Area of Great Landscape Value. Applying our extensive knowledge of landscape design, the new Pool House design has been informed by latest research turning landscape into architecture by making a series of carefully graded garden hedges and terraces, many of which are extensions of existing garden architectures.


The new pool hall roof of a timber and concrete structural lattice, exposed in both pool hall and to roof terrace, make a unifying grid blending hard landscape stone tiles interspersed with lattice shaped planters and blurring the garden and new terraces edges. Views of the garden were carefully selected and ‘framed’ borrowed landscape a backdrop to the pool in winter also fold away in summer making the new pool house an extension of the garden.


Green concrete is proposed including 100% recycled aggregate and 30% cement substitute (ground granulated blast furnace slag). Post tensioning also thinned the structures reducing the amount of concrete and further contributed to the green credentials. This energy efficient construction further benefits through the application of an innovative air source heat pump.

Website © Friend and Company Ltd 2006 - 2018. All rights reserved.

Friend and Company Ltd registered no. 05997791